Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak defosuz, esnek ve hoş bir örgüda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve muntazam yanmayı esenlayacak yüzıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada zevk maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kül saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır musallat olmak bağırsakindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet onat ve bağırsakilebilir en şahane değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir eş bu gönen değerinin puroya günah edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen üstelikı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmaslahatimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değmaslahattirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yerinde eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey averaj 6 ay içerisinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin sınırlı bir dakika içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca okkalı sıcaklık değmaslahatimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti hazırlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in geceli gündüzlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yerinde seçenek olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.